Mark Cavagnero Associates

Richmond, California

In the early 1920s, Adolph and Elisabeth Winters, recent German 'migr's, hired a little-known San Francisco architect, Albert W. Cornelius, to design a center for ballroom dancing, concerts, and the occasional boxing match, in downtown Richmond, California. The Beaux-Arts structure became known as the Winters Building and, over the years, housed retail space and a bank. But by 1973, when the East Bay Center for the Performing Arts took up residence in part of the building, much of it had fallen into disrepair: Its roofs leaked, its ceilings were low, and the first level's stalwart concrete face gave it the look of a bunker. Add to that a town that had lost much of its population after World War II and was plagued by drug-related crime, and the setting was grim.

Enter Jordan Simmons, who, since 1985, has been the center's artistic director and its effusive champion. In 2005, Simmons commissioned Mark Cavagnero Associates Architects, of San Francisco, to complete an $8.3 million rehabilitation of the old Winters Building, a 16,000-square-foot, reinforced-concrete-and-heavy-timber structure. In conjunction with a campaign to revitalize downtown Richmond, spearheaded by the city, funds became available from public, private, and corporate sources to pay for the renovation. 'The original mission was not just about access to quality arts education, but also about creating a vehicle for social change,' says Simmons. 'The challenge for Mark was taking a narrow, long building and making it work for the program.'

That program had to accommodate acoustically isolated practice rooms (in the basement), rehearsal spaces (throughout the building), an upgraded, 200-seat theater (on the second floor), and administrative offices (on the top level). Cavagnero undertook a gut renovation of the historic building, but aimed to keep it in line with the neighborhood's industrial aesthetic. The design team opted to expose new seismic bracing, which figures prominently in the first-floor reception area and in a 2,500-square-foot black box theater. Simmons insisted on simple, unadorned finishes overall that put the energy of the students, rather than architectural extravagance, at center stage. 'We knew that the brackets and gusset plates and bolt connections would really be the only decoration,' says Cavagnero. Vestiges of past occupants'advertising, signage, and decorative elements'are visible through windows on the newly transparent ground level, which replaces the previously impenetrable concrete facade with large glass panes and sleek black mullions. The firm also removed stucco from the exterior, exposing the original concrete and decorative details (including portraits of original owners Adolph and Elisabeth Winters), and put in new windows on the 25-foot-high second story.

As on the ground level, the floor of the second level is dance-ready sprung oak. While multiuse spaces generally act as preshow reception areas, on the first floor this space serves double-duty as a large-group rehearsal room and, on the second, an almost identical space is sometimes employed for children's dance instruction. The theater, which was created from the space left when an original second-floor mezzanine was demolished, is also flexible, with 75 spaces for folding chairs and 125 fixed seats. The space under these seats is used for storage. 'We worked with Mark to maximize every square foot,' Simmons says.

On a recent visit, students at the center mentioned the theater and the cluster of practice rooms on the basement level as their favorite upgraded areas: Each student has a space in which he or she can practice, free from self-consciousness about noise leaking into adjacent rooms. When asked if Richmond's reputation as a place for violent crime and poverty is changing because of the center, 17-year-old Andre, a countertenor, pianist, and budding thespian who is one of the center's newest students, paused for a moment. 'Well,' he said, 'I feel like it's changing the way I am. And since I'm part of Richmond, it's changing the way Richmond is.'

ARCHITECT: Mark Cavagnero Associates

BUDGET: $8.3 million

CONTEXT: Downtown Richmond, California, in the city's 'Iron Triangle' neighborhood, so named for its past as a hub of the shipbuilding industry.

People

Client: East Bay Center for the Performing Arts

Architect: Mark Cavagnero Associates

Engineers: Civil: Franco Civil Engineering

Structural: Jon Brody

Mechanical Engineers: LMR Consulting

Electrical/lighting: The Engineering Enterprise

Contractor: Oliver & Company


 

Products

Structural system: Romak Iron Works

Exterior Cladding:
Curtain wall, Aluminum Windows, doors: Kawneer

Concrete exterior cladding: Conco

Roofing:
Built-up roofing: GAF

Glazing:
Glass: Oldcastle BuildingEnvelope

Skylights: Velux

Hardware: Schlage, Ives, LCN, Von Duprin

Interior Finishes:
Acoustical ceilings: Armstrong

Paints and stains: Glidden

Bathroom tile: Daltile

Raised flooring: Action Floor Systems

Lighting: Focal Point, Tech Lighting, Alera, Shaper

Lighting controls: Lutron

Elevators/Escalators: ThyssenKrupp

Plumbing: Daltile

AR Subscribe

email icon

I want to hear from you. Tell me how we can improve.

BNP Media Owner & Co-CEO, Tagg Henderson

Post a comment to this article