Site size:10,764 sf
Project size: 330 sf

Program: The client, a writer, wanted a place to rest and recharge that was separate from his work space. 

Location: Itaipava, Rio de Janeiro, Brazil

Solution: The architects envisioned the house as a protective haven—akin to a cave—from which the client would emerge rested and inspired. A rectangular volume defined by the site’s small buildable area, the house’s cozy interior—the floor and ceiling is sheathed in wood— includes a bedroom, bathroom, and small pantry. One large window in the bedroom overlooks the lush landscape, allowing the writer to connect with nature while remaining secluded.

Construction and materials: The house’s steel structure is clad with clay brick and stones found onsite, and topped with metal roofing.

People

Architect:

Architectare
Av. Ataulfo de Paiva, 706/404 - Leblon
Rio de Janeiro - Brazil
CEP22440-033
Phone:+55 (21) 2495 9499
www.architectare.com
instargram.com/architectare

Personnel in architect's firm who should receive special credit:

Flavia Quintanilha, Rodrigo Fernandes

General contractor: K2 Engenharia

Photographer: Leonardo Finotti, +55 11 9 87811913 

 

 

Products

Structural System

Steel

Exterior Cladding

Masonry: Clay brick

Wood: Cumaru Timber

Other cladding unique to this project: Stones found in the lot that were hewed to coat the masonry.

Roofing

Metal: Metal sheet

Windows

Metal frame: Aluminium and glass

Doors

Entrances: Corten Steel

Sliding doors: Aluminium and glass

Interior Finishes

Wall coverings: Stones from the lot

Floor and wall tile: Peroba do Campo timber