Site size: 5 acres

Project size: 1,680 square feet 

Program: A client with limited mobility requested a single-story, energy-efficient house with views of the surrounding countryside.

Location: The house, near Kawarau Gorge on New Zealand’s South Island, overlooks the neighboring vineyards and jagged hills beyond.

Solution: The house, reminiscent of Mies’s court house studies of the 1930s, is designed on a columnar grid, with timber posts planted in 13.8-foot intervals along the facade. The rectangular floor plan consists of an open living and dining area, three bedrooms, and two covered outdoor terraces in the north and south corners.

Construction methods: Timber-frame structure on a reinforced- concrete slab. Timber posts are clad in painted steel. Durable, low-maintenance materials and finishes.

Architect:
Team Green Architects
www.teamgreenarchitects.co.nz